Pages

Subscribe:

7.22.2013

Otizm ve Xbox Kinect

Otizm ve Xbox Kinect
Değerli okuyucular; özel eğitim alanında yardımcı teknolojilerin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Spastik çocuklarla, konuşamayan çocuklarla, fiziksel engelli çocuklarla, otizmli çocuklarla, down sendromlu çocuklarla çalışırken birçok yardımcı teknolojiden faydalanılmaktadır.

Yardımcı teknolojiler en genel anlamıyla gelişimsel yetersizlik gösteren bireylerin işlevsel becerilerinin geliştirilmesi, sürdürülmesi ve arttırılması amacıyla kullanılan nesneler, araçlar, görsel uyaranlar ve benzer ürünler olarak tanımlanabilmektedir.

Yardımcı teknolojilerin kullanımı ile ilgili yapılan araştırmalar otistik özellikler gösteren çocukların eğitimlerinde teknoloji kullanımının çocukların dikkat sürelerinin arttırılmasında, motor becerilerinin geliştirilmesinde, akademik becerilerin kazandırılmasında, davranış problemlerinin azaltılmasında, sosyal becerilerinin geliştirilmesinde ve serbest zaman ve oyun becerilerinin kazandırılmasında etkili olduğunu göstermektedir.

Ben de tüm bu teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeye çalışıyor ve öğrendiklerimi sınıfımda da uygulayarak sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Bildiğiniz gibi otizm alanında; özellikle son zamanlarda, bir tablet pc olan ipad cihazının üzerinde çok durmaktayım. Bu konuda açtığım ‘otizm ve ipad’ başlığından ayrıntıları öğrenebilirsiniz.

Bu yazımda ise sizlere daha farklı bir yardımcı teknolojiden bahsedeceğim. Cihazın adı Xbox Kinect(Microsoft).

Kinect Nedir ?

Kinectle, bilgisayar ortamında herhangi bir kontrol çubuğu veya kumanda kullanmadan, sadece el hareketleriyle oyun oynanabilmektedir. Bunun yanında ses de ayrı bir işletimi için geçerlidir. Özellikle hareketli, maceralı oyunlarda bu sistemin çok kolaylık getireceğine inanılıyor. Kinect sisteminin el, kol hareketlerini algılaması ise kızılaltı ışın yayan projektörlerle gerçekleşiyor. Bu ışınlar görünmüyor. Işınların elde ettiği veriler, CMOS algılayıcılarında komuta çevriliyor. Bu sayede oyuna komut gidiyor. İşletim sisteminin kalitesinin yanı sıra bu komutlar bir saniyeden çok daha kısa zamanda ulaşmaktadır. 3. boyut grafiğinde gerçekleşmesi gereken hızlı komutları ise bilgisayara ait olan yazılım sağlıyor. Yani "Kinect", sadece komutları ulaştırmakla sorumludur.

Kinect sistemi, oyuna başlama komutu verilince kızılaltı ışın yaymaya başlar. Çok kısa süre içerisinde oyuncunun baş, gövde, kol, el, ayak gibi kısımlarını ve bu kısımların geçebileceği yerleri algılar. Bu algılama başarıyla gerçekleşince oyunda Kinect kullanılabilir. Kinect'in bu organları ve geçebileceği yerleri bilip, algılaması kendisinde bulunan yazılımdan dolayıdır. Kinect'e dahil olan bu özel yazılımda insanın yapabileceği milyonlarca hareket ve bulunabileceği milyonlarca durum bulunmaktadır. Kinect’in yazılımı oyuncunun hareketlerini eşleştirerek sisteme yolluyor. Bu sayede Kinect, bunların yardımıyla algılayabilmektedir.



Bu sistemi sınıfa kurabilmek için ortalama 102 ekran bir lcd tv gereklidir.

Alınan xbox360 cihazı, tv’ye bağlanarak, otizmli öğrencilerin bazı eğlenceli ve eğitimsel uygulama ve oyunları oynayarak gelişimlerinin desteklenmesi hedeflenmektedir.

Cihazların bazı özelliklerine göre fiyat değişmektedir.

Xbox360 cihazı toplam maksimum 1000 tl civarındadır.

Lcd tv(projeksiyon da olabilir) maksimum 1500 lira civarındadır.

Bu ikisi alındıktan sonra oyun cdleri alınacaktır. Bunlar da cüzi bir miktar tutmaktadır.

Kaynak : http://www.beratcelik.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız